Levensvragencounseling

Samen op zoek naar antwoorden op uw levensvragen

Nadenken over het leven.... en de dood

Naarmate u ouder wordt, gaat u meer nadenken over het leven. U bent op het punt gekomen dat u zich bewust wordt van uw eigen sterfelijkheid. Of u nu ziek bent of niet. U denkt erover na en allerlei levensvragen dienen zich aan.  En hoe graag u ook wilt, u kunt er niet echt met mensen in uw omgeving over praten. Kortom, het houdt u bezig.

Welke vragen zijn nog onbeantwoord?

Wanneer mensen nadenken over hun eigen sterfelijkheid, komt vaak de vraag voorbij: “Stel dat ik morgen zou sterven?” In plaats van een antwoord, komen er vaak nog meer levensvragen naar boven:

  • Ben ik tevreden met het leven dat ik heb gehad?
  • Is mijn leven gelopen zoals ik had verwacht/gehoopt?
  • Heb ik wel genoeg tijd en aandacht besteed aan datgene wat echt belangrijk voor mij is?
  • Heb ik mijn dierbaren genoeg laten merken hoeveel ik van hen houd?
  • Heeft mijn leven zin gehad?
  • Had ik andere keuzes willen maken?
  • Heb ik mijn hart gevolgd?
  • Heb ik ergens spijt van?
  • Welke wensen had ik graag nog in vervulling willen laten gaan?
Deze levensvragen laten zich over het algemeen niet makkelijk beantwoorden. Maar dat is geen reden om niet op zoek te gaan naar antwoorden. Want juist de antwoorden op deze vragen, geven u belangrijke inzichten in uw leven. 

Het leven hangt aan elkaar van keuzes

In het leven heeft u vele keuzes gemaakt. Sommige keuzes heeft u bewust gemaakt, andere onbewust, door het volgen van uw intuïtie. De keuzes die u heeft gemaakt zijn bepalend geweest voor het verloop van uw leven, op het gebied van o.a. opleiding, werk en relaties. Maar ook gebeurtenissen waarop u geen invloed heeft gehad, bepalen hoe u terugkijkt op uw leven.

 
"We leven niet eeuwig
We hebben alleen maar dit moment, dat schittert als een ster in onze handen."
Francis Bacon

Wat zegt uw levensverhaal over u?

Iedereen leeft met herinneringen. Wellicht denkt u niet met warme gevoelens terug aan het verleden, omdat er pijnlijke herinneringen zijn. Het verleden kunt u niet veranderen, wel de manier waarop u ertegen aankijkt. Het herinneren van uw levensverhaal zegt iets wezenlijks over u.

Kunt u bij niemand uw verhaal kwijt?

Praten over de zin van het leven en de dood vinden veel mensen lastig. Het zijn zware onderwerpen. Het ligt gevoelig en is vaak emotioneel beladen. Wanneer u in uw directe omgeving geen luisterend oor vindt, blijft u met vragen rondlopen. U voelt zich alleen en niet begrepen. Uw angst voor de dood wordt steeds groter.

Een luisterend oor geeft rust en ruimte

Volledige aandacht, rust en tijd, dat is wat ik u bied. Door te praten en dingen uit te spreken ontstaat er bij u rust en ruimte. Door te reflecteren op levensvragen of dingen die spelen, krijgt u beter inzicht in waarom bepaalde vragen u bezighouden of wellicht juist angstig maken. Het brengt u tot de kern van wie u bent en dat geeft vertrouwen. Het wordt makkelijker om daarna toch het gesprek met naasten en dierbaren aan te gaan.

Waar ontmoeten wij elkaar?

Om open over levenszaken te kunnen praten en alle ruimte te bieden aan emoties, is het belangrijk dat u zich veilig en vertrouwd voelt met de omgeving. Dat kan bij u thuis zijn of tijdens een gezamenlijke wandeling in de natuur. Kortom, we ontmoeten elkaar daar waar u zich prettig voelt.

Vind de antwoorden in uzelf

In gemiddeld 4 gesprekken praten wij over de levenszaken die u nu bezighouden. Naar gelang de behoeften en vragen die op dat moment spelen in uw leven, ligt daarbij het accent op terugkijken of juist op vooruitkijken. Ik geef geen antwoorden en oplossingen. Ik luister met aandacht en toewijding en stel de juiste vragen om u te helpen de antwoorden te vinden in uzelf.

 

Uw wensen voor later vastleggen

Tijdens de gesprekken die wij samen voeren, kan het zijn dat wij dieper ingaan op uw eigen sterfelijkheid. Het kan zijn dat uw uitvaart ter sprake komt en dat uw persoonlijke wensen daarover helder worden. Door deze wensen vast te leggen in een wilsverklaring, geeft dat niet alleen rust voor uzelf, maar het is ook prettig en duidelijk voor de nabestaanden. Ik kan u helpen bij het opstellen van een wilsverklaring.

Gun het uzelf om te genieten

Heeft u behoefte om belangrijke levensvragen te onderzoeken? Wilt u antwoorden op deze vragen vinden, meer inzicht in uw leven krijgen en meer rust ervaren? 

Neem contact met mij op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking
Met Aandacht Loslaten
Marlies Hoekman
Molenweg 4
8121 PP Olst
E-mail
marlies@metaandachtloslaten.nl
Bel gerust