Workshops

Symbolen in de natuur, de natuur als spiegel

Hoeveel aandacht heeft u voor de omgeving?

Stel dat u een wandeling maakt in het bos, hoeveel aandacht heeft u dan voor de omgeving? Hoe bewust bent u zich van de elementen om u heen? Hoort u de vogels? Ziet u die prachtige oude boom?

Symbolen in de natuur

In de natuur is ontzettend veel symboliek te ontdekken, die u heldere inzichten en inspiratie kan geven. De natuur houdt u als het ware een spiegel voor. Als u niet bewust aandacht heeft voor de omgeving, dan zult u deze symboliek waarschijnlijk niet vinden. U kunt langslopen zonder het te zien.

Vertragen brengt rust

Als u met aandacht wandelt, dan gaat u als vanzelf vertragen. U zult de stilte ervaren. Door de rustgevende werking ontstaat er ruimte in uzelf voor zingeving en zinbeleving. U komt gemakkelijker in contact met de essentie van uw leven.

Natuur als inspiratie en spiegel

Geïnspireerd door eigen ervaringen heb ik workshops ontwikkeld voor verschillende doelgroepen. In deze workshops help ik u uw gedachten, gevoelens en emoties te onderzoeken en te luisteren naar de antwoorden die diep van binnen zitten. Wat zich ook aandient, alles mag er zijn.
 
"Wees je bewust van de vele subtiele geluiden in de natuur... 
het geritsel van bladeren in de wind..."

Eckhart Tolle
WORKSHOPS

Voor iedereen die wil reflecteren op zijn/haar leven.


 • Duur: ca. 3 uur
 • Groepsgrootte: 6 - 8 personen
 • Kosten: € 15,00 p.p. (introductietarief)
 • Datum: voor actuele data, zie agenda 
 • Locatie: Molenweg 4, Olst

'Leef de seizoenen'

In de workshop 'Leef de seizoenen' gaan we in een kleine groep van maximaal 8 personen op ontdekkingstocht.

Ons leven, met de verschillende levensfasen kunt u vergelijken met het ritme van de jaargetijden: lente, zomer, herfst en winter.
Hoe bewust (be)leeft u de seizoenen van uw leven?

Wat gebeurt er als u gaat vertragen, de stilte ervaart en met aandacht kijkt en luistert? Wat neemt u waar?
Het besef dat we sterfelijk zijn... Welke gedachten en gevoelens roept dat bij u op? Wat zich ook aandient, alles mag er zijn.
We keren niet alleen naar binnen. U gaat deze workshop ook actief beleven, met behulp van elementen in de natuur.

Door te reflecteren op het levenspad dat u reeds heeft bewandeld en de spiegel die de natuur u voorhoudt, krijgt u heldere inzichten in uw leven (in 't) nu en inspiratie voor het pad dat nog voor u ligt.

Voor iedereen waarvan een naaste chronisch of ongeneeslijk ziek is


 • Duur: ca. 3 uur
 • Groepsgrootte: 6 - 8 personen
 • Datum: nog nader te bepalen
 • 'Wees ook lief voor jezelf'

  Als een naaste chronisch of ongeneeslijk ziek is, heeft dat ook invloed op uw leven. U kunt zich onzeker voelen over de toekomst. Hoe gaat het verloop van de ziekte en hoeveel tijd heeft u nog samen? Ook kunt u druk van buitenaf ervaren, door alle goed bedoelde meningen en adviezen die u en uw naaste krijgen. Het brengt u wellicht aan het twijfelen of de ingeslagen route wel de juiste is.
   
  Vooral in het begin gaat alle aandacht uit naar uw naaste, wat op zich vanzelfsprekend is, maar waarom vraagt er niemand hoe het met u gaat? Waarom ziet niemand dat u ook moe bent? En als iemand vraagt hoe het met u gaat, hoe eerlijk is uw antwoord dan?

  Wanneer u de zorg voor uw naaste op u heeft genomen, overheerst vaak het gevoel dat u sterk moet zijn. Een eventuele baan en de dagelijkse bezigheden vergen daarnaast ook tijd. Met het gevolg dat u altijd maar doorgaat en te weinig om hulp vraagt. Grote kans dat u uzelf overbelast. De rol als naaste moet u niet onderschatten.

  Het is belangrijk om aandacht en tijd voor uzelf te hebben, een moment van ontspanning en innerlijke rust om te herstellen en weer op te laden. Hoe moeilijk het soms ook is, door er even op uit te gaan kunt u gemakkelijker de balans weer terugvinden. Aandacht hebben voor die moeilijke kant van het leven hoort daar ook bij. Het is heel normaal als alle veranderingen u overweldigen.

  In deze workshop gaan we de natuur in, werpen een blik om ons heen en laten het schouwspel op ons inwerken. De kleine groep van maximaal 8 deelnemers (lotgenoten) biedt de veiligheid om uw eigen gedachten en gevoelens te ordenen. U zult ook steun ervaren en herkenning vinden in de ervaringen van de andere deelnemers. Met hernieuwde energie keert u weer huiswaarts.


  Voor iedereen die chronisch of ongeneeslijk ziek is 


 • Duur: volledig afgestemd op de deelnemer(s)
 • Groepsgrootte: 1 - 4 personen
 • Datum: nog nader te bepalen

 • 'Geniet van de kleine dingen'

  Informatie over deze workshop volgt binnenkort.


  Voor iedereen die leeft met verlies en verdriet


 • Duur: ca. 3 uur
 • Groepsgrootte: 6 - 8 personen
 • Datum: nog nader te bepalen
 • 'Van overleven naar doorleven'

  Informatie over deze workshop volgt binnenkort.

  "Bij iedere wandeling in de natuur ontvangt men veel meer dan men zoekt."

  John Muir

   

  Liever niet in groepsverband deelnemen?

  Alle workshops zijn ook individueel te volgen. 
  Neem gerust contact op om naar de mogelijkheden te informeren.
  Wilt u meer informatie over de workshops? Neem vrijblijvend contact op.
  Met Aandacht Loslaten
  Marlies Hoekman
  Molenweg 4
  8121 PP Olst
  E-mail
  marlies@metaandachtloslaten.nl
  Bel gerust